Hållbarhet
På Gotlandspecialisten arbetar vi kontinuerligt med hållbarhetsfrågor inom alla delar med ekonomi, socialt och miljö-frågor. Vi arbetar för att minska vårat klimatavtryck och för att främja kommande generationers välbefinnande. Vi arbetar utifrån arbetssättet LEAN för att skapa maximalt värde utifrån våra förutsättningar. Vårt ansvar är att besluten vi fattar gör vi utifrån ett hållbart perspektiv.
Gotlandspecialisten har valt att fokusera på två av FN´s Globala hållbarhetsmål:
Hållbar energi för alla
Vi kan påverka vår energianvändning och arbetar aktivt för att endast använda oss av förnybar energi.
Hållbar konsumtion och produktion
I samspel med att ha det bredaste utbudet av frukt och grönsaker arbetar vi även för att minska svinnet och ha en hållbar konsumtion och produktion. Tillsammans med kunderna och odlarna har vi ett stort och viktigt arbete framför oss som vi arbetar med dagligen.
Certifikat och säkerhet.
För oss är det viktigt att vi följer alla regler och riktlinjer för vår bransch och vår utveckling. Vi är självklart certifierade och arbetar enligt IP-Livsmedel samt ekologisk produktion. Vi följer upp samtliga leverantörer och ställer krav på att de uppfyller våra certifieringar. Allt för att livsmedelssäkerheten och kvalitén är mycket viktiga och något vi vill stå stolta för.
Kvalitet
”Det handlar om kunskap om produkterna. Kunskap och god kylförvaring.”
Rutinerade Joakim Engström arbetar på Gotlandspecialistens lager med att ta hand om de stora mängder frukt och grönsaker som kommer in varje dag för ompackning och vidare leverans ut till kunderna.
På Gotlandspecialisten har vi fyra olika kylzoner för färskvaror. Exempelvis potatis, äpplen och apelsiner ska förvaras i fyra grader, medan sallad, paprika och meloner ska ha åtta grader. Bananer och basilika håller bäst i temperaturer runt 14 grader. Som Joakim säger:
”Det kanske inte låter som någon stor temperaturskillnad, men det gör enorm skillnad i kvalitet, och det märker våra kunder.”