Beställ online
Till beställning

Gotlandsodlat

Gotlandsodlat

Gotländsk mylla

Gotland är jordbruksland. Det gotländska klimatet är unikt och varierande och bjuder på förutsättningar som inte finns någon annanstans. Jorden vid Gotlands kuster lämpar sig mycket bra för att odla rotfrukter och sparris. Sandig, porös och rik på kalk förser den rötterna med gott om syre. På utdikade myrmarker och mulljordar på öns mitt växer morötterna rakt och djupt, och de många soltimmarna ger kraft och smak åt tomater och jordgubbar. Som om inte det vore nog har man nyligen upptäckt att det gotländska klimatet innebär utmärkta villkor för tryffel. En sådan läckerhet vet tydligen med sig att välja sina växtplatser med omsorg. Södra Frankrike, norra Italien – och nu Gotland! 

Härproducerat och Kärproducerat

Våra producenter har höga krav på sig. Vi har valt ut dem bland många andra för deras stora kunskap och höga kvalitet. För oss är det viktigt att producenten syns, så att våra kunder kan få veta mer om de lokalt odlade produkternas ursprung. Det är våra producenter och de varor vi levererar som ska stå i fokus. Samtidigt är vårt varumärke garant för god kvalitet och hög service
Vi samarbetar idag med Skags gård, Norrbys, Stenhuse, Burgsviks Ht, Svegro Gotland,  Olof Ansén, Slite Växthus m fl. för konventionellt odlade produkter

Vi samarbetar med Samodlarna och några av deras odlare är Bröderna Widegren, Frans Brozen och Jörgen Thomsson 

Bröderna Widegren i Atlingbo

Det är inte ekologiskt odlat som är dyrt, det är konstgödsel och bekämpningsmedel som är billigt

Mitt på ön odlar bröderna Dan och Olof Widegren morötter. Orangea och avlånga, javisst, men även violetta, gula, vita, femcentimeters och runda som pingisbollar.

Samtliga sorter är ekologiska, de odlar utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Dan och Olof bestämde sig tidigt för att satsa på ekologiskt.

"Vi tror inte att det är bra att sprida främmande ämnen i naturen. Vi ville hitta en annan väg att gå", berättar Dan.

Istället för att använda bekämpningsmedel rensar man för hand efter skörd, trots att det tar betydligt längre tid.

Det handlar dock inte om att de skyr moderna hjälpmedel, tvärtom. Bröderna har nyligen införskaffat ett satellitsystem för att kunna styra sin traktor mer exakt. Med tio centimeters noggrannhet kan de så och skörda i samma fåror. De har också en maskin som optiskt sorterar morötterna i olika kategorier och storlekar.

 

”Jag gör det jag är bäst på, vilket är att odla och förädla morötter. Så gör Jörgen och hans personal på Gotlandspecialisten det de är bäst på, det vill säga förmedla mina produkter till kunderna.”

Tomas Petterson på Stenhuse Gård

Med något så känsligt som jordgubbar är det en fördel att sälja via en grossist.

 Det är tidigt på morgonen, solens strålar värmer redan vävtunnlarna som täcker många av åkrarna runt Stenhuse gård i Sanda. Thomas Petterson är ute och kontrollerar hur långt sparrisen har kommit. ”Sparris är något av en stressgröda. Man måste hålla koll på den hela tiden så att den inte mognar för mycket”.

Den gröna sparrisen handplockas då det krävs ett tränat öga för att avgöra om sparrisen är klar eller inte. Stängeln ska vara 20 centimeter och knoppen ska inte ha öppnat sig. Gotlandspecialisten har fyra olika storlekar på Stenhuse-sparris, från den smalaste ”blyertspennan” till tumtjocka ”soppsparrisar”.