Beställ online
Till beställning

En smak av Gotland

Honung marmelad vinäger kryddblandningar oljor och grottost

Med all den rikedom naturen ger upphov till på Gotland har det också utvecklats en rikhaltig produktion av gotländska specialiteter baserat på såväl gamla traditioner som på kreativt nytänkande.
Dessa produkter tillverkas i liten skala på de enskilda gårdarna – ett verkligt hantverk, där varje produkt är unik.

 

Gotlandspecialisten samlar det bästa av dessa delikatesser under ett tak för att Du som kund lätt ska hitta ett urval av riktigt fina gotländska produkter och Du som producent lättare ska nå en bredare kundkrets. 

Morotssylt från Widegrens gård

Widegrens Gård ligger i Atlingbo socken mitt på Gotland. Där driver man ett familjeföretag, som är specialiserat på morotsodling.

På Gotland finns mark som är mycket lämplig för att odla morötter. Morötter som odlas här blir särskilt goda. Allra godast blir de som odlats med kunnighet och omsorg i varje detalj.

Förutom färska ekologiska morötter som också förmedlas av Gotlandspecialisten, tillverkar Widegrens Gård också en alldeles speciell morotssylt smaksatt med ingefära och chili.

Den vann 2009 pris som "Årets Närproducerade Produkt" med motiveringen
"En traditionell svensk råvara som på nyskapande sätt kombinerats med chili och ingefära . Produkten har en mycket fin balans mellan syra och sötma som tillsammans med en attraktiv färg och konsistens, gör denna morotssylt till något extra" 

 

Tryffel från Gotland

TRYFFEL är en högt skattad delikatess inom gastronomin och kallas ofta ”det svarta guldet”. Nu har vi vår stora lycka att ha tryffel på Gotland. Smaken kan beskrivas som nötaktig och syrlig och blommar bäst ut med hjälp av fettrika livsmedel i matlagningen.

Tryffel of Sweden är ett gotländskt företag.

Gotlandssenap från Gudinge

Sedan mitten av 1800 talet har det tillverkats senap på Gotland. Om det inte hade varit för paret Gudinge hade kanske denna gamla tradition fått ett slut när det beslutades att senapsfabriken i Visby skulle läggas ned.

Men för tio år sedan bestämde sig Hans-Gerhard och Nancy att ta över recepturer och tillverkning och bedriver sedan dess en traditionsenlig tillverkning i Fole på norra Gotland.

De stora produkterna är Stark Gotländsk senap med honung och Grov senap – den senare med ett recept från den allra äldsta tillverkningen på Gotland.

Förutom senap har också Gudinge marmelader, grillsåser, honung och marmelader 

Kryddblandningar från Krusmyntagården

Strax norr om Visby med närhet till havet driver Lena Blomqvist sin unika örtagård. Här hittar Du hundratals örter, kända som t.ex rosmarin, salvia, olika myntasorter och koriander. Men här finns också mer okända sorter med gammal historia som t.ex. myskmadra, krapp libsticka och piplök. Under sommaren har Lena öppet på sin gård där alla är välkomna att njuta av skönhet, dofter och smak.

Lena har med sin stora kunskap satt samman ett antal torkade kryddblandningar anpassade till olika maträtter . De finns både i vackra påsar och i fina glasburkar 

Gotländsk Chili Rapsolja från Gotlandsdelikatesser

Gotlands Delikatesser företaget ligger i Väskinde, strax norr om Visby. Där sker tillverkningen av Mandelpesto, Rapsolja, Salmbärssylt, salmbärsgelé, salmbärsbalsamico

Gotlandsdelikatessens produkter är fria från tillsatser.
Produkterna värmekonserveras, så som man gjorde förr. Gotländska råvaror och färska kryddor från gotland används, så långt det är möjligt och i första han Ekologiska råvaror. 

. 

Tomat Chutney en smakhöjare

Gutö Delikatesser är ett livsmedelsföretag som ligger i Ekeby, mitt på Gotland med speciell inriktning på kvalitetsdelikatesser.
Pia Lindvall startade sin tillverkning 2006 och nu är hennes varor mycket efterfrågade.

Gutö delikatesser har en småskalig, hantverksmässig produktion av syltade och inlagda grönsaker, bland annat Buffé Gurka, Tomat Chutney och Buffé Morot.

Oljor som smakar

Gutevin finns vid gamla mejeriet i Hablingbo utmed landsväg 140.

På vingården sker tillverkning av vin o sprit men även icke alkoholhaltig 
livsmedel sedan några år.

Vad sägs om Basilikaolja, Kajpolja, Sparrisolja, eller varför inte Dressing med smak av senap o vitlök.

    

Kravmärkt Honung

Hejde Honungshus är en KRAV-certifierad biodling med ett hundratal bisamhällen.  Per och Tove Wallstedt driver företaget sedan 1996

Kardemumma Honung från Näs

Ute på Näs hittar vi Vin & Bin som är ett familjeföretag, ägarna är Simon Höjeberg och Magdalena Fraser. Deras huvudsakliga verksamhet är biodling och honungsförädling.

De har förutom Naturell Honung även smaksatta Honungssorter, såsom Kardemumma honung, Echinea Honung  och Rom Honung.

Äppelmust i Bag in box

Halfvede Musteri, det mobila musteriet. De skulle egentligen köpa en segelbåt, men det blev ett musteri. Ägare är Peter Brennwald

De har Äppelmust i flaska och i Bag in box

Rapsolja Krav

Halner gård strax utanför Visby, tillverkar vår populära Ekologiska Rapsolja.
Sommartid förser de oss även med Krav Tomater och Krav Gurka. 

Ljuvligt goda Skorpor

I Peter Gudinges lilla bageri, doftar det ljuvligt från Saffran och Kardemumma. De tillverkar Saffransskorpor, Kardemumma och Chokladskorpor.
Och en varning är på plats, om du börjar äta skorporna, kan du inte sluta.
Företaget Gutebollen startades 1984 av Peter Gudinge och har bakar även andra godsaker såsom kokosbollar.

Maränger från Leva

Med stor kreativitet, lust och kärlek vill ge våra kunder en varm känsla i magen. Produkter från riktiga råvaror utan tillsatser. Dessa ord kommer från Leva Kungslador där får vi Maränger, småkakor och kryddor. 

Gotlands kafferosteri

Ett av Sveriges första, nutida microrosterier! Gotlands kafferosteri är ett genuint kafferosteri som drivs av far och dotter sedan starten i maj 2005. Med ett äkta intresse för kaffet, hantverket och den ädla rostningskonsten, vill vi sprida smakupplevelser, kunskap och glädje till våra kaffedrickande vänner runt om i världen